Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Aktualno BitT bitTi tehničar

Treću godinu zaredom Tehnička škola Bjelovar ima državnog prvaka na WorldSkills natjecanju!

Ove godine titulu najboljeg u kategoriji Građevinske tehnologije osvojio je Fran Drljača, maturant građevinskog smjera naše škole. Porazgovarali smo s njim i saznali više o njegovim uspjesima i daljnjim planovima.

1. Postigao si izniman uspjeh na WorldSkills natjecanju. Možeš li nam opisati način na koji je natjecanje provedeno i koji su tvoji dojmovi s natjecanja?


Natjecanje je trajalo 3 dana, ukupno 12 sati i podijeljeno je u 6 modula.
Prvi dan, natjecanje je trajalo dva sata i sastojalo se od jednog modula, drugi dan natjecanje je trajalo sedam sati s pauzom za ručak i bilo je podijeljeno u tri modula. Treći, ujedno i posljednji dan, natjecanje je trajalo tri sata i sastojalo se od dva modula.


Natjecanje je bilo stresno i dosta iscrpljujuće. Nakon prvog i drugog dana natjecanja zadatke sam vježbao u hotelu i pripremao se za sljedeći dan. Osim toga što je bilo iscrpljujuće, osjećao sam se sretno i ispunjeno jer sam prisustvovao na najvećem natjecanju u strukovnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj.   

2. Za ovaj ogroman uspjeh bio je potreban veliki dodatni rad i trud izvan nastave. Zašto i kako si se odlučio na to? 


Odlučio sam se pripremati za natjecanje jer su mi Gabrijela i Leon bili motivacija za učenje. Gabrijela je pobijedila prošle godine, a Leon prije dvije godine. Uz to, profesor me konstanto motivirao i davao mi zadatke. Počeo sam se pripremati u listopadu prošle godine, zadatke sam redovito rješavao sve do početka natjecanja, koje je počelo 13. svibnja. 

3. Koliko su ti kolege iz razreda pomogle tijekom srednjoškolskog obrazovanja? 

U protekle četiri godine mi uglavnom nije trebala pomoć kolega, ali rado sam im pomagao kada im je to bilo potrebno. Kada sam bio bolestan, slali su mi što su radili u školi i nekoliko puta kolega mi je pomogao u engleskom jeziku.

4. Čime se baviš u slobodno vrijeme?  

U slobodno vrijeme treniram atletiku, volim obrađivati drvo i izrađivati drvene predmete, uređivati dvorište i kuću pomoću znanja stečenog u školi.

5. U ovom trenutku, vidiš li se na mjestu voditelja projekta/gradilišta ili na mjestu projektanta u uredu? Ili nešto treće?  

U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći što ću raditi u budućnosti, ali sam siguran da ću ostati u ovoj struci. Volio bih isprobati sve grane građevinarstva.

6. Planiraš li možda dio studija odraditi izvan Hrvatske? 

Planiram ostati u Hrvatskoj i nemam namjere napuštati domovinu prilikom studiranja.

7. Što te privuklo graditeljstvu, zašto si upisao našu školu?

Zanimanje građevinskog tehničara sam upisao slučajno jer nisam imao dovoljan broj bodova  za tehničara za računalstvo. Dvoumio sam se između  strojarsko-računalnog tehničara i građevinskog tehničara, ali na kraju sam odabrao struku koja mi se činila zanimljivijom.
Sretan sam što sam odabrao ovu školu i ovo zanimanje, te kada bih opet morao ići u srednju školu, opet bih odabrao zanimanje građevinskog tehničara.

8. Što ti se sviđa u graditeljstvu?  

U graditeljstvu mi se sviđa sve, jer svaka grana zanimanja ima svoju svrhu i namjenu. Svaki dio zanimanja je neizostavan i bitan kako bi se posao odradio kvalitetno i po pravilima struke.

9. Što bi poručio učenicima naše škole, sadašnjim i budućim?  

Poručio bih sadašnjim i budućim učenicima da se trude i uče jer će se rad i trud isplatiti. Siguran sam da je naša Tehnička škola Bjelovar među najboljima u Hrvatskoj te bih savjetovao budućim i sadašnjim učenicima da iskoriste priliku i pokažu najbolje od sebe.

10. Što ti je bilo najteže u našoj školi? Koji predmet nisi volio?   


U početku mi je bio najteži predmet Nosive konstrukcije, ali već krajem prvog razreda počeo sam shvaćati gradivo. Predmet mi je postao među zanimljivijima u školi i rado sam ga učio.

Nisam volio jezike i povijest jer ne volim učiti napamet.

11. Koje te lijepe uspomene povezuju s Tehničkom školom?  


Tehničku školu Bjelovar ću pamtiti jer sam se tijekom školovanja promijenio nabolje, svake godine sam napredovao i škola mi je pomogla da otkrijem svoje životno zanimanje.

12. Gdje se vidiš za 10 godina? Bi li volio biti sam svoj šef ili raditi za nekoga?  

Prije četiri godine nisam znao da ću danas biti građevinski tehničar pa tako ne znam ni što ću raditi za 10 godina, možda ću raditi kod nekoga, možda ću imati svoj projektni ured, a možda biti profesor. Otvoren sam za sve opcije i vjerujem da će vrijeme pokazati što mi najbolje odgovara.

13. Želiš li nešto poručiti za kraj?

Želim se još jednom zahvaliti svim profesorima Tehničke škole je svojim znanjem i predavanjima već dugi niz godina održavaju našu školu među najboljima u Hrvatskoj.

Fotografije iz arhiva škole.