Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Razvoj Bjelovara i postanak Tehničke škole

Razvoj obrazovnih institucija povezan je i s razvojem grada i njegovim utjecajem na čitavu regiju. Grad Bjelovar postao je upravno središte Bjelovarsko – bilogorske županije te kulturno, gospodarsko i prosvjetno središte ovog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Riječ postao upućuje na činjenicu da je taj proces imao svoj povijesni tijek.

        Njemački i češki obrtnici su još davne 1786. u Bjelovaru osnovali tvornicu svile. Obrtništvo je bilo u usponu što je rezultiralo otvaranjem Šegrtske škole (3. prosinca 1886.). U prvom desetljeću 20. stoljeća buja razvoj obrtništva i industrije. Tada je grad imao mnogo tvrtki, a jednu je činila industrija “Smev”. Godie 1947. nasljednicom nekadašnje Šegrtske škole postala je Škola učenika u privredi , a upisalo se 330 učenika. Pri Školi za učenike u privredi, zbog gospodarskih zahtjeva, ali i potreba u tvrtkama (u Tvornici traktora “Tomo Vinković”, “Agro-servisu” i dr.) upisani su strojarski tehničari, i to s jednim razrednim odjelom za odrasle. Ukupno su blia upisana 33 polaznika. Odlukom NOO-a Bjelovar, 1962. osnovana je Tehnička škola s jednim odjelom u koji je upisano 40 redovnih učenika. Godine 1963. (1. sječnja) osnovan je Školski metalski centar u čijem su sklopu bila dva razreda strojarskih tehničara, a 1978. ustanovljen je Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje. Jedan od tadašnjih OUR-a bio je OUR za obrazovanje metalskih i elektrotehničkih kadrova. Godine 1981. Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje organiziran je u tri radne jedinice (I. RJ) obrazovali su se učenici prema programima strojarstva, elektrotehnike i informatike.

        Preustrojem Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Bjelovar, koji je proveden 1991., nastaju zasebne škole, pa tako i Tehnička škola Bjelovar u osnivanju. Samostalna Tehnička škola Bjelovar registrirana je 1. srpnja 1993., a nalazi se u ulici Dr. Ante Starčevića 28.