Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

#bitT ujedinjen za budućnost

Glas žena – mobilnost Zaragoza

Autorice: Sara Gičev, Klara Širanović, Magdalena Picig

Kakav je vaš stav o položaju žena u STEM-području? Kako je to biti učenicom u tehničkoj školi?

Sara: Voljela bih da je više žena u STEM-području jer smatram da to može pridonijeti dobivanju više različitih gledišta, ali i postignuća u STEM-području. Biti učenica u tehničkoj školi nije loše, na početku zna biti malo zastrašujuće zbog razlike u društvu, ali na kraju se navikneš i postane normalno. Meni je zanimljivo biti učenica u tehničkoj školi.

Klara: Sve je više i više žena u STEM-područjima u posljednje vrijeme, što mi je drago vidjeti. Kada sam bila mlađa, znala sam jako mali broj žena i djevojaka koje su pohađale ili završile takve škole, ali danas vidim velik broj djevojaka na hodnicima naše škole. Lijepo je vidjeti da se više ne bojimo stereotipa da je STEM-područje namijenjeno muškarcima i da radimo ono što volimo i postižemo odlične uspjehe.  

Magdalena: U STEM-području žena ima sve više i vjerujem da je to dobra stvar iako bi mnogi, pogotovo neki muškarci, rekli drukčije. U školi nema puno učenica koliko ima učenika, no ne bih rekla da ima ikakve nepravde, favoriziranja ili diskriminiranja bilo koga. Naravno, dečki i djevojke drukčije će se ponašati jedni prema drugima, no tako je u svakoj školi.

Zašto ste se prijavile na natječaj za mobilnost (što vas je motiviralo)?

Sara: Prijavila sam se na mobilnost zbog toga što me zanimalo kako je biti na praksi u drugoj državi.

Klara: Prijavila sam se kako bih naučila nešto novo u području svoje struke i upoznala španjolsku kulturu.

Magdalena: Vidjevši slike od prošlogodišnje mobilnosti u Irskoj, mislila sam kako bi projekt Erasmus+ bio savršen za put u neku drugu državu te učenje novog jezika.

Što biste istaknule kao najveću prednost (dobrobit) sudjelovanja u mobilnosti?

Sara: Najveća je prednost sudjelovanja u mobilnosti to što sam stekla novo iskustvo.

Klara: Najveća je prednost sudjelovanja u mobilnosti upoznavanje nove kulture i stjecanje stručne prakse u inozemstvu.

Magdalena: To što sam imala priliku iskusiti novu kulturu i upoznati se s ljudima u struci, s kojima bih kasnije mogla kontaktirati ako bih se kad poželjela vratiti.

Koji su vam bili najveći izazovi tijekom priprema i za vrijeme same mobilnosti?

Sara: Najveći izazovi bili su tijekom same mobilnosti; organizirati vrijeme, riješiti probleme s prtljagom, pobrinuti se za hranu, a bilo je izazovno i putovanje autobusima jer su uvijek bili puni.

Klara: Jedan od većih izazova bio je jezik. Velik broj ljudi loše je govorio engleski jezik, a ja sam loše govorila španjolski, no na kraju sam se uvijek na neki način uspjela sporazumjeti.

Magdalena: Najveći izazovi bili su nakon priprema i učenja engleskog jezika jer, pri dolasku u Španjolsku, ubrzo smo shvatili da gotovo nitko ne govori engleski. Iako nismo znali španjolski, uspjeli smo naučiti nekoliko riječi.  

Zašto je sudjelovanje u mobilnosti, odnosno obavljanje stručne prakse u inozemstvu, dobro za unapređenje stručnih znanja i vještina?

Sara: Zbog toga što dobijemo više znanja i vještina koje će nam u nekom trenutku u životu najvjerojatnije i zatrebati.

Klara: Obavljanje stručne prakse u inozemstvu omogućilo mi je  upoznavanje radne kulture izvan RH. Također, bilo je dobro iskustvo za mene kao tehničarku za računalstvo, zato što po kurikulumu moj smjer nema stručnu praksu.

Magdalena: Sudjelovanje i obavljanje stručne prakse u inozemstvu omogućuje razvijanje jezičnih vještina koje mogu biti korisne u budućnosti.

Koja ste još znanja i vještine usvojile osim profesionalnih?

Sara: Osim profesionalnih znanja i vještina smatram da sam razvila bolju organizaciju vremena i bolju vještinu snalaženja u prostoru.

Magdalena: Tijekom prakse, ali i slobodnog vremena koje smo proveli u gradu, vjerujem da sam se bolje upoznala s kulturom i poboljšala svoj način komunikacije.

Što biste savjetovale budućim sudionicima ili onima koji razmišljaju da se prijave na natječaj za mobilnost?

Sara:  Savjetovala bih da se prijave bez nervoze ili stresa, na mobilnosti sam puno toga naučila, a i nije bilo tako teško kako se isprva čini.

Klara: Savjetovala bih im da prije odlaska na mobilnost nauče barem malo jezika države u koju idu jer to puno pomaže.

Magdalena: Ako netko razmišlja o prijavljivanju za mobilnost, neka to napravi. Praksa se mora odraditi, no uvijek će biti slobodnog vremena tijekom kojeg se može zabaviti s kolegama i obići grad. Svi školski sadržaji i ispiti propušteni tijekom tih dvaju tjedana, mogu se nadoknaditi.